Ormet kruper…

Jag är inte speciellt rädd för småkryp, råttor mm. Som liten hade jag uppfödning av både larver, grodyngel, vandrande pinnar och egenhändigt fångade råttor mm… Men ormar är jag inget fan av. Mest på grund av vad de kan ställa till med om de stöter på hundarna. Min skräck är att jag inte ska upptäcka att hundarna blir bitna, det är ju inte alltid man hinner se ormen när hundarna är lösa i skogen. Då ormbetten har ökat lavinartat i år så kan det väl vara på plats med lite info:

Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för hundar. Har man tur blir hunden bara lite svullen där ormen bitit. Har man mindre tur uppstår skador på kroppens organ, hunden kan få lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går oftast över med lämplig medicinering och vila. I värsta fall kan faktiskt hunden dö av ett ormbett.

Hunden blir oftast biten i nosen och läpparna. Ibland i tassarna. Hur mycket gift ormen sprutar in i bettet kan vara väldigt olika, men man bör alltid agera utifrån att gift kan ha kommit in i kroppen eftersom det snabbt kan bli ett akut tillstånd för hunden om man väntar med behandlingen.

Man kan ibland se två små hål efter ormens huggtänder med en halv till en centimeters mellanrum. Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Beroende på vart bettet sitter kan det ta från några minuter upp till några timmar innan giftet nått blodbanan och då blir hunden ännu mer påverkad. Hunden kan börja dregla och huden bli rodnad och blåröd. Hunden kan också känna smärta där den blivit biten.

Om hunden blir biten i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Blir hunden biten i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Jag trodde förut att det är farligast att få bett i läppar och nos pga tilltäppta luftvägarna. Så är det inte. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör. När hunden går på benet där ett ormbett tagit bidrar musklernas sammandragningar, tillsammans med blod- och lymfcirkulationen, till spridningen av ormens gift. Därför är det jätteviktigt med strikt vila om hunden blir biten. Är ni ute i skogen då hunden blir biten så bär den om du orkar, annars är det bra att gå långsamt. Håll hunden i stillhet och ring veterinären  på en gång.

Det diskuteras friskt angående kortisonets användning i samband med ormbett. Vissa säger att det är helt onödigt att ge och på en veterinärsida läser jag att kortison är inte ett motgift, men i enstaka fall väljer man att ge kortison där man är orolig att djuret sväller upp i andningsvägarna. Uppsöka veterinär ska man göra i vilket fall!

Viktigt!! Uppsök alltså ALLTID veterinär om du misstänker att din hund blivit biten!!

Imacon Color Scanner Huggorm

svart huggorm

Det finns också svarta huggormar vilkas sicksack-band är svårare att urskilja, detta kan göra det svårt att skilja mellan en snok och en huggorm. Men det finns ett säkert sätt att få reda på – pupillen. Snoken har en rund pupill medan huggormen har en vertikal pupill.

snokSnok. I nacken har snoken gula eller vita fläckar.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ormet kruper…

  1. Linda says:

    får hoppas att man slipper en sådan här erfarenhet. det verkar vara en hel del diskussioner om för/emot kortison. min veterinär har skrivit ut till mig så jag har en liten ”kapsyl” på min nyckelknippa som jag kan ge dem ifall de vill bitna. självklart blir det uppföljande veterinärbesök för att kolla av dem.
    vet en beardis som dog av ett ombett där ägaren inte hade upptäckt att den hade blivit biten, otäck historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>