Om mig

jag-o-hundarna

Ja, det är ju då jag, Kristina, som ska hålla ordning på dessa två. Bor i Ljungaverk och är ekonom till vardags.
Fritiden fylls dock till största delen av hund…

Cosmo var min första hund. Han kom hem till oss sommaren 1998.
På hösten gick vi en valpkurs, och mitt intresse för det här med hunderi var väckt på allvar! Det blev därefter en allmänlydnadskurs, jag tillbringade mer och mer tid på klubben. Cosmo och jag tränade och tränade. Han var väl kanske ingen lätt första hund, men skam den som ger sig! Vi kämpade på och gick även en tävlingslydnadskurs. Och tillslut så stod jag där på planen inför min första tävling. Trodde aldrig att jag skulle utsätta mig för denna tortyr, men det har blivit en hel del av den varan sedan dess… Även om Cosmo varit en lite speciell hund har han lärt mig massor. Bla att det inte finns bara ett sätt att lösa ett problem och att man aldrig ska ge upp.

Mina vänner på Brukshundklubben märkte väl hur nördigt intresserad jag var och erbjöd mig att gå Handledarutbildningen som sedan byggdes om till Allmänlydnadsinstruktör. Sen har det liksom bara rullat på.

Läsåret 2005-2006 tillbringade jag i Umeå där jag gick ”Hunden som Yrke” – som är en ettårig utbildning. Där fick bla fått lära mig massor inom Djursjukvård och Etologi, en del om småföretagande, mikrobiologi, avel och uppfödning m.m. Ett jättestort ämne har även varit ”Arbetande hunden”: där har vi både teoretiskt och praktiskt gått igenom bla: spår, personsök, preparatsök, rapport, skydds, lavinsök, assistenshund, ledarhund, agility och tävlingslydnad. Ni kanske kan förstå att detta var ett av favoritämnena. I de flesta praktiska övningarna hade jag med Melvin som mao fick prova på det mesta. Förutom ovanstående ämnen ingår även en allmänlydnadsinstruktörsutbildning i utbildningen. Eftersom jag redan var allmänlydnads-instruktör när jag började på skolan var mina lärare så snälla att de ordnade så att jag istället fick bygga på instruktörsutbildningen till SBK-instruktör.

När Melvin kom till oss 2003 fick Cosmo vila från alla mina påhitt. Melvin är väldigt olik Cosmo och jag fick tänka om i hur jag skulle träna honom. Med Melvin gick liksom allt lite lättare.
Melvin blev 2009 far till en liten lagom kull på 2 valpar. En av dessa, Quintus flyttade till oss 2010. Så fantastiskt roligt att ha en Melvin valp om än både Melvin och vi andra ibland funderade på att skicka tillbaka honom till Stockholm. ;-) Lika roligt är att Quintus syster numer bor hos min kompis Linda. Snacka om att jag har stenkoll över hela kullen!

Förutom att jag fyller min almanacka med hundträning, kurser för hundägare, tävlingar mm så är jag även ansvarig för VMBK:s mentalsektor. Jag tycker att det är en otroligt intressant del av hunderiet.
Jag försöker även hinna med att motionera och då är hundarna ett ypperligt sällskap. 2010 genomförde jag Klassikern – 9 mil skidor (Vasaloppet), 30 mil cykel (Vätternrundan), 3 km simning (Vansbrosimningen) och 3 mil löpning (Lidingöloppet). Skulle vara roligt att få göra det ännu en gång men det var rätt mycket träningstid det året…

Just nu tillbringar jag mycket tid i Åre på Fysioterapiskolan där jag utbildar mig till hundfysioterapeut. En otroligt skoj utbildning med härliga kurskompisar och en superbra lärare. :-)

Utbildningar:
Problemhundskonsult – Hundsteg
Diplomerad massör – Axelssons
Friskvårdsinstruktör hund - Fysioterapiskolan
Balansbollsinstruktör hund – Fysionterapiskolan
Siminstruktör hund - Fysioterapiskolan

Allmänlydnadsinstruktör
Tävlingslydnadsinstruktör (SBK-instruktör)
Rallylydnadsinstruktör

Tävlingsledare lydnad, bruks
Tävlingssekreterare lydnad, bruks
Rallylydnadsskrivare
Rallylydnadssekreterare

Mh: testledare
Mh figurant: A-fig

Kristina_dykarn